Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrische formules

Hallo,

Ik kan hier iets niet oplossen, het lijkt me nogal moeilijk.

sina+sinb-sin(a+b)= 4 sin(a/2)*sin(b/2)*sin((a+b)/2)

Kunnen jullie helpen ?

Dankjewel

a.
3de graad ASO - donderdag 22 januari 2004

Antwoord

Hoi,

Die halve a en b suggereren om x=a/2 en y=b/2 te nemen.

Je moet dan bewijzen dat:
sin(2x)+sin(2y)-sin(2x+2y)=4.sin(x).sin(y).sin(x+y)

Welnu:
sin(2x)+sin(2y)-sin(2x+2y)=
sin(2x)+sin(2y)-sin(2x).cos(2y)-cos(2x).sin(2y)=
sin(2x).[1-cos(2y)]+sin(2y).[1-cos(2x)]

We weten dat cos(2x)=cos2(x)-sin2(x) en 1=sin2(x)+cos2(x), zodat 1-cos(2x)=2.sin2(x). Hetzelfde geldt uiteraard voor y.

Dus is:
sin(2x)+sin(2y)-sin(2x+2y)=
sin(2x).[2.sin2(y)]+sin(2y).[2.sin2(x)]=
[2.sin(x).cos(x)].[2.sin2(y)]+[2.sin(y).cos(y)].[2.sin2(x)]=
4.sin(x).cos(x).sin2(y)+4.sin(y).cos(y).sin2(x)=
4.sin(x).sin(y).[cos(x).sin(y)+sin(x).cos(y)]=
4.sin(x).sin(y).sin(x+y)

Groetjes,
Johan


andros
donderdag 22 januari 2004

©2001-2024 WisFaq