Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Telproblemen

beschouw de natuurlijke getallen [1,2,...,100]
hoeveel van deze getallen zijn deelbaar door 4 of door 25 ?

ik heb al veel geprobeerd
help me gewoon op weg of meer.

tim va
2de graad ASO - dinsdag 20 januari 2004

Antwoord

Hoi,

Van de rij getallen 1,2,3,..,100 zijn er een aantal deelbaar door 4, een aantal door 25 en een aantal door 4 en 25 terzeldertijd.

Deelbaar door 4: 4,8,12,...,100
Deelbaar door 25: 25, 50, 75 en 100
Deelbaar door 4 en 25: 100

Aantal deelbaar door 4: 100/4=25
Aantal deelbaar door 25: 100/25=4
Aantal deelbaar door 4 en 25: 100/4/25=1 (omdat ggd(4,25)=1)

Op het eerste zich zou je denken dat er 25+4=29 deelbaar zijn door 4 of 25, maar dan hebben we alle getallen die door 4 en 25 deelbaar zijn, dubbel geteld... Er zijn er dus geen 29, maar...

Groetjes,
Johan

andros
dinsdag 20 januari 2004

©2001-2024 WisFaq