Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rij van Fibonacci

Ik moet een PO maken voor wiskunde over de rij van Fibonacci.
Ik denk zelf dat het een rij is met exponetiele groei, maar wel met een e-macht.

Volgens mijn docent moet de rij-formle ook zo moeten kunnen: b (beginwaarde) * g (groeifactor)^t

Alleen volgens mij is in het begin de groeifactor niet constant. Dus kan je toch alleen met een e-macht de formule maken?

Irene
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 20 januari 2004

Antwoord

Eerst en vooral zijn alle formules van de vorm b.gt exponentieel. Als je dat per se wil, kan je dat schrijven als een macht van e.

g = eln(g)
gt = (eln(g))t = et·ln(g)

Verder is het exponentieel karakter van de rij van Fibonacci slechts benaderd. De rij is eigenlijk een som van twee termen die exponentieel groeien, alleen heeft de ene een veel belangrijker aandeel dan de andere, zodat je die in de benadering kan laten vallen.

Op WisFaq en Google vind je echt wel een hele boel informatie over de rij van Fibonacci. Succes!

cl
dinsdag 20 januari 2004

©2001-2024 WisFaq