To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoeveel oplossingen van z zijn er?

Oké, dit is een vraag van een tentamen die ik helaas niet gehaald heb. Zou toch graag willen weten hoe ik hem had moeten doen.

Hoeveel verschillende oplossingen van z bestaan er die voldoen aan de volgende vergelijking?

z15 = 2z3

Stepha
Student universiteit - maandag 19 januari 2004

Antwoord

Hallo Stephan,

z=0 is duidelijk een oplossing.
Deel z3 weg, dan blijft er over z12=2
Met andere woorden: z is de twaalfdemachtswortel uit 2 (ongeveer 1,0595) maal een primitieve twaalfdemachtswortel uit 1. (en die zijn van de vorm ekpi/6, want als je dat tot de twaalfde doet kom je op e2pki=1 met k=0..11)

Dus antwoord: 1+12 verschillende oplossingen.

Groeten,

Christophe
maandag 19 januari 2004

©2001-2025 WisFaq