Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Eb en vloed

Wij hadden jullie laatst een vraag gesteld over eb en vloed. Hierin vroegen wij of jullie ons konden vertellen of er een formule is om eb en vloed te berekenen en zo ja welke. Hier werd antwoord op gegeven waarin jullie ons beveelden is goed op de site te gaan zoeken. Dit hebben wij doorgrondig gedaan, maar het was tevergeefs. Wederom hebben wij niets gevonden. Daarom vragen we nogmaals aan jullie of jullie onze vraag willen beantwoorden. Hieronder is de vraag nogmaals vermeld:

Is er een formule om eb en vloed te berekenen en zo ja hoe luid deze?

Alvast bedankt.

Matthi
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 18 januari 2004

Antwoord

Ik wil jullie niet gelijk met een kluitje in t riet sturen, maar het is nou eenmaal zo dat deze vraag niet eenvoudig te antwoorden is.
Ik zou een heel eenvoudige formule kunnen geven:

hoogte=A.sin(w.t + f) met A de amplitude, w(=2p/T) de hoekfrequentie, en f de faseverschuiving.
Maar zo eenvoudig is de werkelijkheid niet.

* de amplitude, A, hangt op een ingewikkelde manier af van de stand van de planeten, en dan met name van de stand van de zon en de maan.
A fluctueert dus met de tijd!
* de amplitude A hangt bovendien af van de lokatie waar je kijkt. zo heeft Vlissingen een veel grotere amplitude dan Hoek van Holland.
* de periode, T, is in het algemeen 12,5 uur
* de faseverschuiving, f, hangt natuurlijk af van de lokatie waar je je bevindt: de getijgolf begint (vwb Nederland) in Vlissingen, en loopt langs de kust omhoog om na circa 9.5 uur in Delfzijl uit te komen, en dan verder de Duitse Bocht in.

Naast dit alles speelt het weer, en dan vooral de WIND een belangrijke rol: deze zorgt voor een extra verhoging wanneer de wind uit het westen (of noordwesten) komt, en voor een verlaging wanneer de wind aflandig is dus uit het oosten komt.

Je merkt dus al:
met een formuletje
h = A.sin(w.t + f) kun je een heeeel simpele weergave van de werkelijkheid geven, maar het is beslist niet bruikbaar of volledig.

De getijhoogten **zonder de weersinvloeden** wordt ook het astronomisch getij genoemd (kortweg astrogetij) omdat dit alleen van de stand van de hemellichamen afhangt.
Dit astrogetij kan van tevoren berekend worden met speciale computerprogramma's.
Deze getijwaarden worden voor een boel kustlokaties uitgerekend en afgedrukt in een tabellenboekje.

kijk eventueel ook eens bij Waterland (http://www.waterland.net) en zoek op "getij"
daar is een hele hoop info over te vinden.

groeten,
martijn

Zie Waterland

mg
zondag 18 januari 2004

©2001-2024 WisFaq