Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden in factoren

Hallo daar ben ik weer! Ik loop steeds op hetzelfde vast namelijk met het ontbinden in factoren. Hoe doe ik dat bij bijvoorbeeld 5x4-5?
Heb je misschien wat voorbeelden en dan vooral met x tot een hogere macht?

Bas

Bas
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 18 januari 2004

Antwoord

Hogere machten ontbinden is een kwestie van geluk hebben. Dat lukt namelijk niet altijd. Je moet altijd eerst kijken of je iets buiten haakjes kan halen.
Verder is hier van belang dat bijvoorbeeld y2-1 nog verder ontbonden kan worden in (y+1)(y-1).
5x4-5=5(x4-1)= (denk aan wat hierboven staat)
5(x2+1)(x2-1) = (die laatste kan nog een stapje verder)
5(x2+1)(x+1)(x-1).
Voorbeelden staan er vast bij de herhalingsopgaven of extra opgaven in je boek. Ik weet niet wat precies je niveau is. Dus voor herhalingsopgaven even ergens anders shoppen.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zondag 18 januari 2004

©2001-2024 WisFaq