Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breuken in wortels optellen

Hoe tel je breuken met een gelijke teller op in een wortel?

27/3 + 48/3 = 75/3
9 + 16 = 25

Bij vermenigvuldigen is het nog makkelijker.

{27/3} * {48/3} = {27*48} / {3*3} = 1296/9 = 144
9 * 16 = 144

Ö27/3 * Ö48/3 = Ö1296/9 = 12
3 * 4 = 12

Bij het optellen met een wortel kom ik er alleen niet uit.
Bij Ö27/3 + Ö48/3 zou ik 27+48 doen dat is 75 dit delen door 3 = 25 en hier de wortel van nemen = 5
Maar 3 + 4 = 7 en geen 5

Wat doe ik fout???

ALvast bedankt,

RJ

RJ
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 17 januari 2004

Antwoord

Dat komt omdat ÖÖ4=Ö(5·4) = Ö20 maar met een plus klopt dat niet meer:
Ö5+Ö4¹Ö9. En dat is nu net wat je fout doet.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zaterdag 17 januari 2004

©2001-2024 WisFaq