Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische vergelijking

2Log(x-3)3Logx

annika
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 16 januari 2004

Antwoord

Ik ga er voor het gemak vanuit dat er 2*log(x-3)3*log(x) staat en niet 2log(x-3)3log(x).
Als dat laatste het geval is hoor ik het wel.

Je weet dat n.log(a)=log(an)
Dus wordt de ongelijkheid:
log((x-3)2)log(x3)
dus moet gelden (ik ga ervan uit dat met log 10log wordt bedoeld)
(x-3)2x3

Dan zouden we dus eerst
(x-3)2=x3 moeten oplossen.
Dit zou opleveren:
x2-6x+9=x3
Dus x3-x2+6x-9=0,
Ahum.....hoeven we dit wel te kunnen?
Weet je wel zeker dat je niet gewoon vanaf het begin je rekenmachine mag gebruiken?
Lekker 2*log(x-3) bij Y1 zetten, 3*log(x) bij Y2,
plotten, snijpunt(en) met calc-intersect en de ongelijkheid verder aflezen uit de grafiek?

hk
vrijdag 16 januari 2004

©2001-2024 WisFaq