Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Minimale voorraadkosten

Een winkelier bestelt elke maand een vast aantal kidcars. Om deze tot de verkoop op te slaan maakt hij kosten. Hij heeft berekend dat deze voorraadkosten voor kidcars voor zijn winkel worden gegeven in de formule VK = 180/q + 5q
hierin is q de bestelgrootte d.w.z het aantal geleverde kidcars per bestelling VK zijn de voorraadkosten in euro's

Bereken met behulp van de afgeleide bij welke bestelgrootte de voorraadkosten minimaal zijn en bereken deze minimale voorraadkosten!

Ik heb zelf al de afgeleide berekent, deze wordt
-180/q^2 + 5

Maar nu snap ik niet hoe je die som verder berekent, dus de minimale voorraadkosten.

Marlij
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 15 januari 2004

Antwoord

Afgeleide 0 stellen levert op:
-180/q2+5=0 Û 5=180/q2 (beide kanten maal q2)Û5q2=180
Û q2=36
Aangezien q een positieve waarde moet hebben is de oplossing q=6
Even tekenoverzicht van de afgeleide maken om te zien dat je echt een minimum krijgt bij q=6:
V' 0 ----- 6 ++++++++
Een nu voor q=6 de voorraadkosten berekenen: VKmin=60

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
donderdag 15 januari 2004

©2001-2024 WisFaq