Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limiet met wortel

Limieten zonder daarin wortels lukt me nu goed, maar zodra er een factor inzit met een wortel red ik het niet meer.
Ik heb op allerlei manieren geprobeerd om de volgende limieten te berekenen, maar kom er simpelweg niet uit. Kunt u me helpen?

lim x-$>$1: (x-4√x+3)/(x2-1)

en deze

lim x-$>$0: x/(√(4+x)-√(4-x)]

Bij voorbaat dank!

Joost
Student universiteit - donderdag 15 januari 2004

Antwoord

Hoi,

Je eerste limiet is van de vorm 0/0 en daar helpt de l'Hôpital meestal. De afgeleide van √x is -1/2√x.
Anders kan ook:
(x-4.√x+3)/(x2-1)=
[(x-1)-4.(√x-1)]/[(x-1)(x+1)]=
1/(x+1)-4/[(√x+1)(x+1)]
en in x=1 kan je dit zo uitrekenen.

Bij je tweede heb je hetzelfde:
x/[√(4+x)-√(4-x)]=
x/[√(4+x)-√(4-x)].[√(4+x)+√(4-x)]/[√(4+x)+√(4-x)]=
x.[√(4+x)+√(4-x)]/[(4+x)-(4-x)]
En dit wordt 0 in 0.

Groetjes,
Johan

andros
donderdag 15 januari 2004

©2001-2024 WisFaq