Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijn en normaal van een kromme

Wat is de vergelijking voor een raaklijn en de normaal loodrecht op die raaklijn van een kromme in een gegeven punt met als coördinaten p(x0, y0)?

En wat is de redenering achter die vergelijking? Hoe zie je dat op een grafiek?

Sandy
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 15 januari 2004

Antwoord

Hoi,

Een paar dingen die je moet weten:
1. de rechte door p(a,b) met rico m heeft vergelijking y-b=m(x-a)
2. een rechte A met rico ra en een rechte B met rico rb staan loodrecht op elkaar als ra.rb=-1
3. een punt p(a,b) ligt op een kromme met voorschrift y=f(x) als f(a)=b
4. de raaklijn aan een kromme in een punt p(a,b) van die kromme heeft rico f'(a)

Hiermee moet je er raken...

Groetjes,
Johan

andros
donderdag 15 januari 2004

©2001-2025 WisFaq