Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Derdegraadsvergelijkingen

Ik heb gisteren om uitleg gevraagd om de wortels van 3y3-12y+8=0 te berekenen, jullie voorstel was cardano, maar onder de wortel dus bij √q2+4/27p3 staat er een negatief getal , in dt geval staat er dus √-64/27 , ik zou dan wel een i2 kunnen toevoegen ipv het minteken, maar de oplossingen zouden reëel moeten zijn , of toch alleszns 1 van de 3 wortels omdat het gaat om de oplossing van een natuurkundig vraagstuk.Ik heb de theorie bekenen en overgenomen van die cardano, dus het is niet dat ik'm niet snap , tenzij ik toch een fout maak. Dus bj herleiding wordt de vgl y3-4y+8/3 = 0 met q=8/3 en p=-4, uit de canonieke vorm y3+py+q=0 met uv=p/3 en y=u-v kun je dan halen u3-v3+q=0 met v=p/3u waardoor je een vkvgl in u3 krijgt met discriminant q2+ [4/27]p3 die kleiner is dan nul :( , een van de 3 wortels die voldoet aan het vraagstuk is ongeveer 1,48 , hoe moet k nu verder ...

berten
3de graad ASO - woensdag 14 januari 2004

Antwoord

Twee opmerkingen:

1.
Het is best mogelijk om bij complexe tussenoplossingen toch reële antwoorden te krijgen! Zie Problemen bij de formule van Cardano.

2.
Waarom wil je dit? Zijn benaderde waarden voor de oplossingen niet voldoende? Of wil je 'echt' een exacte oplossing? Dan zal je (gezien het bovenstaande) met complexe getallen moeten gaan werken en met wortels van complexe getallen. Kan natuurlijk allemaal best, maar waarom zou je dat willen?

WvR
woensdag 14 januari 2004

©2001-2024 WisFaq