Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Treinstelsel

Een treinstelsel remt iets te laat af, waardoor het stootblok 20 cm wordt ingedrukt. De buffers van het stootblok hebben een veerconstante 4x106 N/m
Bepaal bij hoeveel cm het stootblok 2 keer zoveel energie kan opnemen als bij 20 cm

Hendri
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 14 januari 2004

Antwoord

Hoi,

Je kan het stootblok dus zien als een veer met k=4.106N/m.

We zetten het stootblok in de oorsprong. Bij een indrukking over een afstand x (in m) krijg je dus een veerkracht van F=k.x (in absolute waarde).

Om de veer over een afstand d uit te rekken is een arbeid W=int(F.dx,x=0..d)=k.d2/2.

Om W 2 keer zo groot te maken, moet d dus √2 keer zo groot zijn. Bemerk dat de specifieke waarde van k hierbij eigenlijk geen enkele rol speelt.

Groetjes,
Johan

andros
woensdag 14 januari 2004

©2001-2024 WisFaq