Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Toon aan waarom een Lissajous figuur gesloten is

Ik volg de opleiding industrieel ingenieur en heb voor m'n wiskunde examen 5 hoofdvragen gekregen. Een daarvan was de formule van de harmonische trilling af te leiden. Nu moet ik als 'toepassing' de definitie van lissajous figuur geven. En uitleggen met een voorbeeld (waar ik frequenties 12$\pi$ en 25$\pi$ moet gebruiken) waarom een lissajous gesloten is.
En daar zit het probleem

Ik heb dus

X(t) = A1 sin ($\omega$1t + $\phi$)
Y(t) = A2 sin ($\omega$2t + $\phi$)

Nu kan ik gewoon niet verder.. ik zie trouwens niet in dat zo een figuur 'gesloten' is.

Hartelijk dank

Davy

Davy J
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 13 januari 2004

Antwoord

Hoi,

X(t) en Y(t) zijn inderdaad harmonische trillingen met respectievelijk frequenties $\omega$1=12$\pi$ en $\omega$2=25$\pi$.
De figuur ontstaat door t te laten lopen en het punt (X(t),Y(t)) te volgen. De figuur noemen we gesloten omdat na een zekere periode we op hetzelfde punt terugkomen en dezelfde figuur telkens opnieuw beschreven wordt: (X(t+k),Y(t+k))=(X(t),Y(t)).

Wiskundig zie je dat dit het geval is wanneer $\omega$1.k=2$\pi$.n1 en $\omega$2.k=2$\pi$.n2 met n1 en n2 geheel (omdat 2$\pi$ precies de periode is van sin()).

Dus moet k=2$\pi$.n1/$\omega$1=2$\pi$.n2/$\omega$2. Concreet in dit geval hebben we: k=n1/6=2n2/25. Voor n1=12 en n2=25 hebben we de kleinste k die hieraan voldoet: k=2.

Besluit: (X(t+2),Y(t+2))=(X(t),Y(t)) voor de waarden die je gaf en daarom is de figuur gesloten.

Ter afsluiting en met dank aan de Université de Nantes.
Applet werkt niet meer.
Download het bestand.

Groetjes,
Johan

andros
woensdag 14 januari 2004

 Re: Toon aan waarom een Lissajous figuur gesloten is 

©2001-2024 WisFaq