Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraag oefening met gebruik van afgeleiden

Gegeven: f(x)=x2.e-x2 op ]0,2[. Ze vragen het maximum en minimum over dit interval te bepalen. Maar nadat ik f'(x) bepaal, weet ik niet hoe ik de nulpunten moet vinden...

Hartelijk bedankt voor het helpen van mijn problemen

Yvonne
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 13 januari 2004

Antwoord

Hoi,

De afgeleide:
f'(x)=
[x2]'.e-x2+x2.[e-x2]'=
2x.e-x2+x2.e-x2.[-x2]'=
2x.e-x2+x2.e-x2(-2x)=
2x.(1-x2).e-x2

Met die e-x2 kan je gerust slapen, die wordt nooit 0 en zeker niet op ]0,2[. De nulpunten van f'(x) vinden we dus waar 2x.(1-x2)=0. Binnen ]0,2[ is dat in x=1. Nu kan je zeker verder met het tekenverloop van f'(x).

Groetjes,
Johan

andros
dinsdag 13 januari 2004

©2001-2024 WisFaq