Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossing moet voldoen aan y(1)=2

Hallo!

Ik weet niet wat de uitwerking is van deze opgaven:
Jullie wel?!

opgave 1:

De oplossing van (1/x)y' = (1/y) die aan y(1)=2 voldoet is:

a. y2=x2+3
b. y2=0,5x2+3,5
c. y/ln(y)=0,5x2+2/ln(2)-0,5
d. niet gedefineerd

opgave 2:

De algemene oplossing van y"+y'-2y=0 is van de vorm

a. C1e2x+C2e-x
b. C1e-2x+C2ex
c. e2x+e-x+C
d. t(e2x+e-x+C)

En de laatste opgave:

Een particuliere oplossing van y"-2y'+y = sin(x) is van de vorm

a. A sin(x)
b. sin(x) + cos(x)
c. A sin(x)+ B cos(x)
d. Ax sin(x)

Groeten,
Frans

Frans
Student universiteit - maandag 12 januari 2004

Antwoord

Je eerste vraag is een voorbeeld van een differentiaal vergelijking waarvan je de oplossing kan bepalen door het scheiden van de veranderlijken.
(1/x)y'=1/y $\Leftrightarrow$ yy'=x $\Leftrightarrow$ydy = xdx $\Leftrightarrow\int{}$ydy = $\int{}$xdx $\Leftrightarrow$ y2=x2+C
Beginvoorwaarde y(1)=2 i.e. voor x=1 is y=2, en y2=x2+C
dus: 4=1+C $\Leftrightarrow$ C=3
$\Rightarrow$ de algemene oplossing is y2=x2+3
Dus antwoord a

Je tweede vraag is een voorbeeld van een lineaire differentiaalvergelijking met constante coëfficiënten.
Hierbij moet je eerst de karakteristieke vergelijking opstellen volgens de regel y(n)=sn.
Dus n-de afgeleide vervangen door sn en nulde afgeleide is de functie zelf.
Van de veelterm is s die onstaat bereken je de nulpunten.
Dus: s2+s-2=0 $\Leftrightarrow$ (s-1)(s+2)=0 $\Leftrightarrow$ s=1 of s=-2
Algemene Oplossing: y=C1ex+C2e-2x
Dus antwoord b.

Een particuliere oplossing heeft altijd de vorm van het rechterlid alleen voorzien van onbepaalde coëfficiënten.
Staat in het rechterlid een sinus functie dan staat er in de P.O ook een sinusfunctie. Maar aangezien de afgeleide van een sinus een cosinus is, mag ook de cosinus niet ontbreken.
Je kan in het voorstel voor een P.O. de ene niet zonder de andere laten voorkomen.
Dus hier A sin(x)+B cos(x) is de juiste oplossing.


zie ook:Websites over differentiaalvergelijkingen

Mvg,

Els
dinsdag 13 januari 2004

©2001-2024 WisFaq