Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking

De volgende vergelijking kom ik niet uit: Bepaal a zo dat de vergelijking: x/3-a/x=2 precies 1 oplossing heeft. Ik heb getracht hem op te lossen door kruislings te vermenigvuldigen en daarna de a te krijgen door middel van alles in te vullen in de formule voor de Discriminant, maar mijn uitkomst klopt niet met het antwoord (-3).

Thijs
Student universiteit - maandag 12 januari 2004

Antwoord

Hallo Thijs,

vermenigvuldig alle termen met 3x   (product van de noemers)

x2-3a=6x
x2-6x-3a=0
D=(-6)2-4.1.-3a
D=36+12a
voorwaarde D=0
a=-3

wl
maandag 12 januari 2004

©2001-2024 WisFaq