Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenen met index en basisjaar

Hoi, ik had een vraag over statistiek. Ik kom bij een opgave niet uit, zou u mij kunnen helpen met deze opgave ?

In het basisjaar 1999 verkocht een ondernemer van een bepaald artikel 2.000 eenheden. De prijs van het artikel bedroeg in dat jaar €20,-. In 2000 was het hoeveelheidsindexcijfer 110 en de prijsindex 125. Voor 2001 verwacht met een hoeveelheidsindex van 125 en prijsindex van 120.

Hoe kan hier de hoeveelheid verkochte artikelen in 2000 en in 2001 en de prijzen berekenen ?

Al vast bedankt voor uw hulp.

Groetjes

Ozlem
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 12 januari 2004

Antwoord

Hieronder de gegevens:


De vraag is kan je aantallen/prijzen op de streepjes berekenen?

Hoe dat gaat kan je o.a. lezen op Prognose berekenen op basis van index en Indexcijfers

In dit voorbeeld:
100×hoeveelheid in 2000 = 110×2000
hoeveelheid in 2000 = 2200

100×hoeveelheid in 2001=125×2000
hoeveelheid in 2001 = 2500

100×prijs in 2000 = 20×125
prijs in 2000 = 25

Enz...

Hopelijk helpt dat...

WvR
dinsdag 13 januari 2004

©2001-2024 WisFaq