Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gaat niet met l`Hospital?

lim voor x gaande naar pi/4 voor de functie (sin x - sin pi/4) / (cos x - cos pi/4)

ik bekom altijd het geval nul op nul, hoeveel keer ik ook maar afleid...
is hier een speciale goniometrische formule voor?
Thanks
cos x vervangen door sin (pi/2 - x) gaat ook blijkbaar niet!

Jerre
Student Hoger Onderwijs België - zondag 11 januari 2004

Antwoord

Ten eerste zou je sin1/4p en cos1/4p beide kunnen vervangen door 1/2Ö2.
Voor de waarde x = 1/4p worden zowel de teller als de noemer gelijk aan 0 en de functie in de teller is, evenals de functie in de noemer, normaal differentieerbaar in x = 1/4p.
Anders gezegd: de voorwaarden om de stelling van l'Hopital toe te passen zijn vervuld.
Differentieer de teller en de noemer. Dat geeft de quotiëntvorm cosx/-sinx.
Vul hierin nu x = 1/4p in. Maar daar komt toch geen 0 uit?

MBL
zondag 11 januari 2004

©2001-2024 WisFaq