\require{AMSmath} Oneindig min oneindig Bestaan er trucjes om limieten die oneindig - oneindig uitkomen op te lossen?Een voorbeeld hiervan is:lim(Ö(x2-2x+3)-3) voor x ® +¥lim(Ö(x-1)-Ö(x)) voor x ® +¥Alvast bedankt,Frederik Freder 3de graad ASO - zaterdag 10 januari 2004 Antwoord De eerste: x2-2x=x(x-2) en die gaan beide naar ¥.De eerste limiet gaat dus gewoon naar ¥. Geen enkel probleem dus.De tweede: een worteltruc gebruiken, dat betekent teller en noemer vermenigvuldigen met Ö(x-1)+Öx lim x®¥ [Ö(x-1)-Öx] = lim x®¥ [(Ö(x-1)-Öx)(Ö(x-1)+Öx)]/ (Ö(x-1)+Öx)= (teller uitwerken)lim x®¥ -1/(Ö(x-1)+Öx)= 0Met vriendelijke groetJaDeX jadex zaterdag 10 januari 2004 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Bestaan er trucjes om limieten die oneindig - oneindig uitkomen op te lossen?Een voorbeeld hiervan is:lim(Ö(x2-2x+3)-3) voor x ® +¥lim(Ö(x-1)-Ö(x)) voor x ® +¥Alvast bedankt,Frederik Freder 3de graad ASO - zaterdag 10 januari 2004
Freder 3de graad ASO - zaterdag 10 januari 2004
De eerste: x2-2x=x(x-2) en die gaan beide naar ¥.De eerste limiet gaat dus gewoon naar ¥. Geen enkel probleem dus.De tweede: een worteltruc gebruiken, dat betekent teller en noemer vermenigvuldigen met Ö(x-1)+Öx lim x®¥ [Ö(x-1)-Öx] = lim x®¥ [(Ö(x-1)-Öx)(Ö(x-1)+Öx)]/ (Ö(x-1)+Öx)= (teller uitwerken)lim x®¥ -1/(Ö(x-1)+Öx)= 0Met vriendelijke groetJaDeX jadex zaterdag 10 januari 2004
jadex zaterdag 10 januari 2004
©2001-2024 WisFaq