Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limieten en het getal e!

Men leerkracht beweert dat de volgende oefening als uitkomst " e^(1/4) " heeft, ik twijfel hier echter ten zeerste aan, kan iemand me helpen?

de oefening is:

lim gaande naar 2 van [ ( 3x - 2) / 2x ] ^[1 / (x - 2)]

alvast bedankt!

PS juist hetzelfde voor de vogende oefening, men leerkracht beweert dat de uitkomst "e" is:

lim gaande naar 1 van x ^ [1 / (x - 1)]

dit kan toch niet?
volgens mij zijn de uitkomsten respectievelijk "1" en "oneindig", klopt dit?

Jerre
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 10 januari 2004

Antwoord

Standaardlimiet: lim x $\to$ ±$\infty$ (1+1/x)x=e
Ook: lim x $\to$ ±$\infty$ (1+a/x)x=ea

De tweede eerst maar eens:
lim x$\to$2 x^[1/(x-1)] = (stel x-1=y) lim y$\to$0 (y+1)1/y = (stel z=1/y) lim z$\to$±$\infty$ (1+1/z)z. Beide zijn nu standaardlimieten en hebben als uitkomst e.

De eerste is wat lastiger maar gaat op dezelfde manier
lim x$\to$2 [(3x-2)/2x]^[1/(x-2)] = (stel y=x-2)
lim y$\to$0 [(3y+4)/(2y+4)]1/y = (stel 1/y=z)
lim z$\to$±$\infty$ [(31/z+4)/(21/z+4)]z = (beide kanten maal z)
lim z$\to$±$\infty$ [(3+4z)/(2+4z)]z=lim z$\to$±$\infty$ [1+ (1/(2+4z)]z=
(dat die 2 er niet toe doet moet je nog eerst even beredeneren)
lim z$\to$±$\infty$ [1+ 1/4z]z= lim z$\to$±$\infty$ [1+ 0,25/z]z=e0,25

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zaterdag 10 januari 2004

©2001-2024 WisFaq