Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Steekproeven(volgens mij?!)

Ik heb voor mijn afstudeeropdracht een zestal interviews afgenomen bij verschillende brandweerregio's. Dit alles met het doel om de huidige situatie in kaart te brengen.

De zestal interviews vormen dus de steekproef. Uit de verkregen data wil ik een beeld vormen van alle regio's in totaal zoals ik al had aangegeven.

Dit zijn mijn gegevens voorafgaand aan de interviews:

- er zijn in totaal 29 regio's, waarvan ik er 6 van heb geinterviewd.

- er vallen 61 compagnieen onder de totale aantal regio's

- Ik heb de regio's verdeeld naar het aantal compagnieen per regio, waaruit een verdeling in drie klassen naar voren komen. Groot (4 of meer compagnieen in de regio), Middelgroot (2 of meer compagnieen in de regio), Klein (1 compagnie in de regio).

- Van elke klasse heb twee regio's onderzocht aan de hand van een dertigtal kwantitatieve vragen.

GEGEVENS REGIO'S
klasse 1; grote regio's (=als regio 4 of meer compagnieen onder zich heeft) -- 2 stuks
2 van de 2 regio's ondervraagd = 100%
8 van de 61 compagnieen ondervraagd = 13.11%
8 van de 8 compagnieen binnen de klasse groot = 100%

klasse 2; middelgrote regio's (=als regio 2 of meer compagnieen onder zich heeft)-- 18 stuks
2 van de 18 regio's ondervraagd = 11.11%
5 van de 61 compagnieen ondervraagd = 8,20%
5 van de 44 compagnieen binnen klasse middelgroot = 11.36%

klasse 3; kleine regio's (= als regio 1 compagnie onder zich heeft)-- 9 stuks
2 van de 9 regio's ondervraagd = 22.22%
2 van de 61 compagnieen ondervraagd = 3.28%
2 van de 9 compagnieen binnen klasse klein ondervraagd = 22.22%

Om nu een representatief beeld van de gehele huidige situatie boven te krijgen was ik benieuwd hoe ik de vekregen data het beste kan benaderen.

Heeft u hier enig idee over?

Kunt u aangeven of deze steekproef significant is en zo ja/ nee waarom? Wat zou ik moeten veranderen wil dit wel zo zijn?

Bij voorbaat dank voor de genomen tijd.
met vriendelijke groet,
een student

Jan Ru
Student universiteit België - donderdag 8 januari 2004

Antwoord

Twee problemen zie ik in je onderzoek:
Ten eerste is de populatie erg klein en de genomen steekproef (=respons) is nog kleiner: 15 stuks
Daarnaast is de respons niet representatief wat betreft de volgende kenmerken:
De klasse "groot" is oververtegenwoordigd in je onderzoek en
de grote regio's zijn oververtegenwoordigd in je onderzoek.

Is dat erg ? Wanneer je een kwantitatief steekproefonderzoek wil doen, dan wel! In dergelijke gevallen kun je eigenlijk alleen maar een kwalitatief onderzoek goed uitvoeren. Daarom raad ik je aan om te kijken om het doel van je onderzoek niet eigenlijk meer het signalerend en beeldvormend is, dan dat je precies kwantitatief moet aangeven hoe er over bepaalde zaken gedacht wordt. Ik raad je dus aan om literatuur over kwalitatief onderzoek te bestuderen en te kijken hoe jouw opdracht in dat verhaal kan passen.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
donderdag 8 januari 2004

©2001-2024 WisFaq