Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lengte van de zwaartelijn als de drie zijden gegeven zijn

De lengte van de zwaartelijn kan berekend worden met volgende formule: (als a, b en c de zijden zijn)

1/2Ö(2b2+2c2-a2) voor de zwaartelijn op a.

Hoe komen ze aan deze formule, hoe leid ik ze af.

Brebel
Docent - donderdag 8 januari 2004

Antwoord

Noem zwaartelijn AD = z en pas in de twee driehoeken ABD en ACD de cosinusregel toe, gezien vanuit ÐD.
Je krijgt dan: c2 = z2 + (1/2a)2 - 2.z.1/2a.cosd
In de andere driehoek krijg je vrijwel hetzelfde, maar nu met cosÐ(180° - d)
Tel deze twee uitdrukkingen bij elkaar op en bedenk dat de cosinuswaarden tegengesteld zijn!
Overigens wordt de formule voor de zwaartelijn naar a meestal gememoreerd in de vorm z2 = 1/2b2 + 1/2c2 - 1/4a2
Analoge uitdrukkingen voor de andere zwaartelijnen.

MBL
donderdag 8 januari 2004

©2001-2024 WisFaq