Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De rente bereken per jaar

Een vraagje,

Zoals ik in het onderwerp al vermeldde: Hoe bereken ik de rente per jaar, als ik:
-het beginbedrag
-de looptijd
-en het eindbedrag, weet.
Is hier een formule voor? zo ja, welke? en hoe pas ik deze toe in Excel?
Alvast bedankt.
MVG Ruben Hameleers

Ruben
Leerling mbo - donderdag 8 januari 2004

Antwoord

Hoi Ruben,

als er geen aflossingen of bijstortingen zijn, is de formule voor de rente:

r = [(eindbedrag / beginbedrag)1/n] - 1
met n = aantal jaren looptijd

In excel kan je de formule overnemen, alleen verwijs je dan naar de cellen waar het beginbedrag, eindbedrag en looptijd in staan. In Excelnotatie:
=((cel_eind / cel_begin)^(1/cel_n))-1

Groetjes,

tg
donderdag 8 januari 2004

©2001-2024 WisFaq