Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 18491 

Re: Kwadratische Iteratoren

Ik heb al antwoord van u gekregen, maar dat was niet het antwoord dat ik zocht. Mijn vraag is "Wat zijn kwadratische iteratoren"? Ik weet niet wat dat betekent, en daarmee bedoel ik iteratoren, kwadratisch kan ik zelf wel uitvogelen. Dus mijn vraag is: wat is een iterator?

Ravish
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 7 januari 2004

Antwoord

Iteratie betekent dat je de 'functiewaarde' berekent op basis van de 'vorige' functiewaarde....

Een voorbeeld:

xn+1=Öxn

Met x0=100
Krijg je
x1=10
x23,16227766...
x31,77827...
x41,33352...
Enz...

Dit 'proces' kan je met je GR 'naspelen':

Toets in het rekenscherm eerst 100 EXE
Type vervolgens ÖANS
Bij elke EXE krijg je de volgende slag... zoals hierboven.

In jouw voorbeeld:

xn+1 = a·xn·(1 - xn)

Zou je met x0=0,5, a=3 de volgende serie krijgen:
x1 = 3·0,5·(1 - 0,5)=0,75
x2 = 3·0,75·(1 - 0,75)=0,5625
x3 = 0,738278...
x4 = 0,5786...
Enz...

Hopelijk helpt dat.

Zie vraag 2216

WvR
donderdag 8 januari 2004

©2001-2024 WisFaq