Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inproduct

Ik heb een PWS over vectormeetkunde en ik vroeg me af of jullie misschien de formule wisten van het berekenen van het improduct in de derde dimensie, dus met drie kengetallen. De formule voor de tweede dimensie weet ik al dat is a·b=|a|·|b|·cos(f). In de derde dimensie zal de vorm ook zo zijn maar dan net iets anders, of zit ik helemaal fout?

Niko
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 7 januari 2004

Antwoord

Hoi,

We hebben 2 vectoren a en b. Hun inproduct is gedefinieerd als a.b=|a|.|b|.cos(a,b). Of die vectoren 2, 3 of n-dimensionaal zijn doet er dan eigenlijk niet toe.

In 2 en 3 dimensies kan je meetkundig snappen wat de hoek f is tussen die vectoren. De norm van a(xa,ya,za) is: |a|=Ö(xa2+ya2+za2).

Groetjes,
Johan

andros
woensdag 7 januari 2004

©2001-2024 WisFaq