Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Sinus/Cosinus naar radialen toe berekenen

Goedendag,

Ik snap niet goed hoe je van sinus en cosinus naar radialen moet berekenen kunt u mij helpen?

Stel ik heb sin a = -0,73 met pa11/2p
En ik moet a in rad bereken.
Dan wordt de inverse sinus van -0,73 = -0,82 (want het gaat om de y coordinaat)
? = -0,82
Waarom wordt het dan p+0,82 = 3,96?
Of moet het toch zijn 2p+0,82 = 7,10

Ditzelfde probleem begrijp ik niet met:
cos a = 0,8 met pa2p
De inverse cosinus van 0,8 = 0,6435
Wordt het dan wel 2p-0,6435=5,64??

En bij cos a = -0,4 en pa11/2p
inverse cosinus = 1,98 dus dan wordt het dan ook:
2p-1,98=4,30??

Is het zo dat je met cos 2p moet gebruiken om er op of af te trekken en bij sin p moet gebruiken??

Met vriendelijke groeten,

Yrrab
Leerling mbo - woensdag 7 januari 2004

Antwoord

Hallo Yrrab,

q18437img1.gif
voorbeeld-1
sin a = 0,5 met 0°a360°

Als we de rekenmachine instellen op graden dan is de uitkomst van sin-1(0.5) = 30
Kijken we naar de tekening dan zien we dat er voor 0°a360° meer uitkomsten mogelijk zijn. De rekenmachine geeft de uitkomst die het dichts bij nul ligt. Er zijn in dit geval twee uitkomsten
a = 30° en a = 180°-30° =150°
Werken we met radialen dan worden de uitkomsten a = 1/6p en a = p–1/6p = 5/6p

voorbeeld-2
q18437img2.gif
cosa = -0,4 met pa11/2p

Als we de rekenmachine instellen op radialen dan is de uitkomst van cos-1(-0.4)1,98
Kijken we naar de tekening dan zien we dat er voor pa11/2p er maar een uitkomst is.
Dit is niet 1,98 (want 1,98 p) maar 2p – 1,98 4,30.(let op de symmetrie)

wl
woensdag 7 januari 2004

©2001-2024 WisFaq