Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functie met parameter

fp: x® 1/4x4 + 1/3x3 - 3x2 + p
  1. Voor welke p raakt de grafiek van fp de lijn y=3?
  2. Voor welke q heeft de vergelijking f1(x)=q precies vier oplossingen?
Hoe pak ik dit aan?

Amy
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 6 januari 2004

Antwoord

Gaan we weer... Eerst maar eens tekenen!



Nu moet deze grafiek raken aan de horizontale lijn y=3. Door de waarde van a te veranderen kan je de grafiek omlaag of omhoog bewegen! Dus de rol van die p (in het applet de a) is verticale verplaatsing!

Ik zie 3 mogelijke kandidaten voor een raakpunt aan de lijn. Ik heb zelfs al een vermoeden van de x-coördinaten van die punten... nu jij weer.

Voor de tweede vraag neem je p=1 (dat staat er namelijk!) en zoek je de horizontale lijnen die 4 snijpunten met deze grafiek hebben... nou volgens mij kom je daar wel uit.

WvR
dinsdag 6 januari 2004

©2001-2024 WisFaq