Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Puzzel 9

hoii,

Jan en Piet gaan met hun fietsen over een rond parcours racen. Ze starten tegelijk, vanaf dezelfde plaats, en ze rijden in dezelfde richting. Jan heeft 6 min. nodig voor 1 rondje, Piet 4 min. Na hoeveel minuten haalt Piet voor de eerste keer Jan in?
a) 25
b) 12
c) 10
d) 6
e) 4

kim
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 6 januari 2004

Antwoord

Na t minuten heeft Jan t/6 rondjes afgelegd en Piet t/4. Op momenten dat ze naast elkaar rijden geldt dus

t/4 - t/6 = k

met k een geheel getal dat aanduidt hoeveel rondjes Piet voorligt op Jan. De eerste keer is dus bij k=1

t/4 - t/6 = 1 - t/12 = 1 - t = 12

Je kan je ook afvragen op welke momenten Jan en Piet tesamen over de start/finishstreep rijden. Dat is om de kgv(4,6)=12 minuten. Dat is bij deze opgave toevallig: probeer eens 8 min en 13 min.

cl
dinsdag 6 januari 2004

©2001-2024 WisFaq