Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integreren

hoi, Ik ben in mn eentje een methode wiskunde aan het doorwerken en loop egen een probleem aan. ik moet een aantal breuken primitiveren maar ik zie niet hoe het in elkaar steekt. een voorbeeld: x4-2x / 2x2 Ik hoop dat u mij kunt helpen. het zal wel makkelijk zijn, doch...
alvast bedankt Mannold

mannol
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 6 januari 2004

Antwoord

Het is niet helemaal duidelijk wat je bedoelt:
a) f(x)=x4-2x/2x2=x4-1/x
b) f(x)=(x4-2x)/(2x2)=x4/(2x2)-(2x)/(2x2)=1/2x2-1/x
of nog wat anders.

Een primitieve functie is een functie die de oorspronkelijke functie als afgeldeide heeft.

a)F(x)=1/5x5-ln(x)
b)F(x)=1/6x3-ln(x)

Dit kun je controleren door terug differentieren.

hk
dinsdag 6 januari 2004

©2001-2024 WisFaq