\require{AMSmath} Lim van xcotg(2x) met x--> 0 lim x.cotg 2xx-0Ik heb geprobeerd deze limiet op te lossen met de regel van l'Hopital. Zonder resultaat ...De uitkomst zou 1/2 zijn ...Alvast bedankt Dubois Docent - dinsdag 6 januari 2004 Antwoord Hallo Ilse,De limiet geeft 0*¥, dus inderdaad een onbepaaldheid die met de regel van de l'Hôpital kan worden weggewerkt.Maar dan moet je wel eerst de opgave als een quotiënt schrijven dat 0/0 of ¥/¥ oplevert.Dus hier kan je ipv x*cotg(2x) schrijven:x/tg(2x)Afleiden van teller en noemer geeft dan wegens de kettingregel:1/(2/cos2(2x)) dus inderdaad 1/2 wanneer je x=0 invult.Als je het anders had aangepakt, en de x naar de noemer verplaatst, kwam je op:cotg(2x) / (1/x)De l'Hôpital levert dan: (-2/sin2(2x)) / (-1/x2)= 2x2 / sin2(2x)= (0/0)= 4x / 2*2sin(2x)cos(2x) (Hôp.+kettingregel)= 4x / 2sin(4x) (dubbelehoekformule)= (0/0)= 4 / 8cos(4x) (Hôp.+kettingregel)= 4/8= 1/2 en dat was dus ietsje meer werk...(en er moet natuurlijk overal nog limx®0 voor)Groeten, Christophe dinsdag 6 januari 2004 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
lim x.cotg 2xx-0Ik heb geprobeerd deze limiet op te lossen met de regel van l'Hopital. Zonder resultaat ...De uitkomst zou 1/2 zijn ...Alvast bedankt Dubois Docent - dinsdag 6 januari 2004
Dubois Docent - dinsdag 6 januari 2004
Hallo Ilse,De limiet geeft 0*¥, dus inderdaad een onbepaaldheid die met de regel van de l'Hôpital kan worden weggewerkt.Maar dan moet je wel eerst de opgave als een quotiënt schrijven dat 0/0 of ¥/¥ oplevert.Dus hier kan je ipv x*cotg(2x) schrijven:x/tg(2x)Afleiden van teller en noemer geeft dan wegens de kettingregel:1/(2/cos2(2x)) dus inderdaad 1/2 wanneer je x=0 invult.Als je het anders had aangepakt, en de x naar de noemer verplaatst, kwam je op:cotg(2x) / (1/x)De l'Hôpital levert dan: (-2/sin2(2x)) / (-1/x2)= 2x2 / sin2(2x)= (0/0)= 4x / 2*2sin(2x)cos(2x) (Hôp.+kettingregel)= 4x / 2sin(4x) (dubbelehoekformule)= (0/0)= 4 / 8cos(4x) (Hôp.+kettingregel)= 4/8= 1/2 en dat was dus ietsje meer werk...(en er moet natuurlijk overal nog limx®0 voor)Groeten, Christophe dinsdag 6 januari 2004
Christophe dinsdag 6 januari 2004
©2001-2024 WisFaq