Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

T = 2^B - 2^(B-2) B = ?

Ik weet niet of deze vraag wellicht eerder is uitgelegd, maar dat is een beetje moeilijk te zoeken in deze site. Het betreft de omkering van machten naar logaritmen.

Basisregel is: T = 2B = B = 2log(T)
Maar als: T = 2B - 2B-2 = B = ?

Ik weet dat: T = 2B - (2B / 4)
En dat dan: 4T = 4(2B) - 2B

Maar echt wijzer wordt ik er daarna niet van.. :-s


Clim
Student hbo - maandag 5 januari 2004

Antwoord

Nou, je bent anders al een héél eind gekomen hoor!

Nu de truc:

4T=4(2B)-2B Û
4T=2B(4-1) = 3.2B Û
4T/3=2B
B=...

vanaf de stap T=2B-(2B/4)
had je het ook zó aan kunnen pakken:

T=2B-(2B/4) Û
T=2B.(1- 1/4) Û
T=2B.3/4 Û
4T/3=2B
B=...

groeten,
martijn

mg
maandag 5 januari 2004

©2001-2024 WisFaq