Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gelijkheid

Waarom is log a (1+x2) = 1/2 ln (1+x2) ?

Tim Ve
Student universiteit België - zondag 4 januari 2004

Antwoord

Beste Tim,
Je vraagstelling was wat onduidelijk.
Als je bedoelde:
Los a op uit alog(1+x2)=1/2 ln(1+x2) is het antwoord als volgt te vinden:
alog(1+x2) = glog(1+x2)/glog(a)
= elog(1+x2)/elog(a)
= ln(1+x2)/ln(a)
Dus hebben we:
ln(1+x2)/ln(a) = ln(1+x2)/2
ln(a) = 2
elog(a) = 2
elog(a) = elog(e2)
a = e2

Of bedoelde je:
ln(Ö(1+x2) = 1/2 ln(1+x2)
Dit volgt direct uit de rekenregel:
glog(ab)=b·glog(a)
Verder moet je dan nog weten dat in het algemeen geldt:
Ö(a)=a1/2 en
ln(a) = elog(a)
Dan krijgen we dus:
ln(Ö(1+x2) = ln((1+x2)1/2)
= elog((1+x2)1/2)
= 1/2·elog(1+x2)
= 1/2·ln(1+x2)
(misschien enkele tussenstappen overbodig )

Als geen van bovenstaande de bedoeling was, laat het dan ff weten.

M.v.g.
PHS

p.s. met dank aan mede-beantwoorder voor idee van tweede optie.

PHS
zondag 4 januari 2004

©2001-2024 WisFaq