Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Normale verdelingen

Hallo,

We zijn bezig met normale verdelingen, daarbij moet je gebruik maken van binomcdf enz...maar wanneer gebruik je nou wat, dus:
- binomcdf, binompdf
- normalcdf, normalpdf

Tevens zou ik willen weten hoe je kan zien dat iets normaal verdeeld is, en of iets binominaal verdeeld is.

Het zou erg veel helpen als dit voor mij duidelijk was,
Alvast bedankt en nog een gelukkig nieuwjaar

RS
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 3 januari 2004

Antwoord

Rens,

binompdf = Binomial Probability Density Function = binomiale kansdichtheidsfunctie $\approx$ binomiale kansverdeling.

binomcdf = Binomial Cumulative Density Function = binomiale cumulatieve dichtheidsfunctie $\approx$ binomiale cumulatieve kansverdeling.

normalpdf = Normal Probability Density Function = normale kansdichtheidsfunctie $\approx$ normale kansverdeling.

normalcdf = Normal Cumulative Density Function = normale cumulatieve kansdichtheidsfunctie $\approx$ normale cumulatieve kansverdeling.

De kansverdeling (pdf) geeft je de kans op een individuele gebeurtenis, bijv. de kans dat je met een dobbelsteen 2 ogen gooit is 1/6, oftewel P(x~B(6,1/2)|x=2) = 1/6.

De cumulatieve kansverdeling geeft je de kans op een gebeurtenis uit een reeks mogelijke opeenvolgende gebeurtenissen, bijv. de kans dat je met een dobbelsteen 1, 2 of 3 ogen gooit is 1/2, oftewel P(x~B(6,1/2)|x$\leq$3) = 1/2.

De binomiale kansverdeling gebruik je voor discrete gebeurtenissen, d.w.z. gebeurtenissen waarin individuele gevallen zijn te onderscheiden (bijv. het aantal ogen op een dobbelsteen, kruis of munt, het aantal gele ballen getrokken uit een vaas met gele en rode ballen, etc.).

De normale kansverdeling gebruik je voor continue gebeurtenissen, d.w.z. gebeurtenissen waarin de te meten variabele alle mogelijke tussenliggende waarden zou kunnen aannemen (bijv. gewicht, inhoud, temperatuur).

Soms mag je wel de binomiale verdeling door de normale verdeling benaderen (meestal als het aantal waarnemingen voldoende groot is); raadpleeg hiervoor je eigen statistiekboek, want deze procedure vereist de nodige zorgvuldigheid!

KLY
zaterdag 3 januari 2004

©2001-2024 WisFaq