Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wat is correlatie en wat is regressie?

Ik wil de correlatie ergens van berekenen en vervolgens de rechte lijn trekken, ik weet alleen niet hoe ik mijn beginpunt van de rechte lijn kan bepalen.
Ik heb de volgende punten gegeven:
(3,15),(4,25),(9,20),(12,30),(17,35)
Met de formule

R(x,y)= Cov(x,y) / Rho(x)*Rho(Y)

kom ik op een correlatie van 0.846
Volgens mij is dit mijn richtingscoefficient van de beste rechte lijn door de bovengenoemde punten. Is dat zo?
Hoe krijg ik nu vervolgens de formule ( Y=ax+b) voor deze rechte lijn??
alvast bedankt

Okke
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 22 oktober 2004

Antwoord

De correlatiecoëfficiënt geeft aan wat de kwaliteit van het lineair verband is maar zegt verder niets over de richting van dat verband......Die 0,846 is dus niet de richtingscoëfficiënt van de beste lijn (regressielijn) bij de gegeven punten.
Daarnaast is de formule voor R(x,y) = Cov(x,y)/(sx·sy)
De helling van de regressielijn is Cov(x,y)/sx2

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zaterdag 23 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq