Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe herken je een lineair verband?

Hoe kan je weten of de formule u=-1,5g+3 bij een lineair verband hoort en dan ook nog weten wat de hellingsgetal is en in welk punt de grafiek de verticale as snijdt?

hanane
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 28 augustus 2004

Antwoord

Formules waar beide "letters" geen macht hebben, dus geen kwadraatjes enzo hebben als grafiek een rechte lijn.
Zo'n verband heet lineair. (Langs een lineaal kun je ook rechte lijnen tekenen.)

Even een klein tabelletje:


Deze punten in een assenstelsel:

q26912img1.gif

Nu met een volledige grafiek erbij:

q26912img2.gif

Het snijpunt met de verticale as is dus 3.
Dat kun je in de formule terugvinden: u=-1.5g+3

Als je goed in de tabel en in de grafiek kijkt dan zie je:
als je 1 naar rechts gaat dan ga je 1,5 naar beneden.
Dat kun je ook in de "trappetjes" hieronder zien:

q26912img3.gif

Het hellingsgetal is dus -1.5
Dat kun je in de formule terugvinden: u=-1.5g+3.

Algemeen:
Een verband van de vorm y=mx+b beschrijft een lineair verband tussen x en y omdat de grafiek een rechte lijn is.
Het snijpunt met de verticale as is (0,b)
Het hellingsgetal (ook wel de richtingscoëfficient genoemd) is het getal voor de x: dus m.

hk
zaterdag 28 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq