Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe kan je met Romeinse cijfers vermenigvuldigen?

Hoe kan je met Romeinse cijfers vermenigvuldigen?

Eva
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 31 december 2003

Antwoord

Het makkelijkste is om romeinse getallen om te zetten naar het tientalligstelsel, te vermenigvuldigen en het resultaat dan weer terug te vertalen naar de romeinse notatie.

Voorbeeld
LXVIII·LIV=68·54=3672=MMMDCLXXII

Maar dat zal wel niet de bedoeling zijn. We zouden natuurlijk even kunnen lezen op LIBER V kunnen lezen hoe het zit (misschien?).

Toch kan het best, als je niet te grote getallen neemt. Laten we maar eens een voorbeeld doen:

Voorbeeld
We willen berekenen: IX·VII
IX·VII
Je doet dan:
I·V=V
I·I=I
X·V=L
X·I=X
Zodat:
IX·VII=|VII|LXX=XLIIIXX=LXIII
De |-jes betekenen 'eraf'.
Controle:
9·7=63 Klopt!

Voorbeeld
CXVI·XXXII=MMMCC CCCXX LLLVV XXXII=MMMDCCXII
Eigenlijk meer een soort tekstverwerken!

Voorbeeld
XCVII·VIII=
|LXXX|DCCCXXVVVVVIIIVIII=
|LXXX|DCCCXXVVVVVVIIIIII=
|LXXX|DCCCXXXXXVI=
DCC|LXXX|CXXXXXVI=
DCCXXXXXXXVI=
DCCLXXVI

Controle:
97·8=776
DCCLXXVI

Kortom: alles went, het is niet onmogelijk, maar 'handig' is het niet.

WvR
vrijdag 2 januari 2004

©2001-2025 WisFaq