Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een functie met een gegeven lengte

Een functie heeft een gegeven lengte.
Bijvoorbeeld f(x) = x2
Stel dat de lengte van deze parabool 25cm is (begin- en eindpunt symmetrisch t.o.v. O)
Hoe kan ik dan de begin en eindcoordinaten vinden bij deze fuctie.
Ik denk dat je functie moet parameteriseren door f(t) = (t,t2) en dan in te vullen in de defenitie van de booglengte L = ......=25
Maar het lukt me voor geen cm...

L.Tich
Docent - vrijdag 1 maart 2002

Antwoord

Een exact antwoord kan ik ook niet vinden, na primitiveren krijg je een vergelijking die niet exact op te lossen is. Bereken de booglengte met de formule:
L = 2 ò Ö (1+(f '(x))2) dx , met integratiegrenzen 0 en a. Dit geeft hier:
L = 2 ò Ö (1+4x2) dx = 2[¼ln| Ö (1+4x2) + 2x| + ½x Ö (1+4x2)] = 25,
(primitieve gevonden met DERIVE). Invullen van de grenzen 0 en a geeft de vergelijking:
½ln(| Ö (1+4a2) + 2a)+a Ö (1+4a2)=25, met de grafische rekenmachine vind je de oplossing:
a 3,42.

jr
zondag 3 maart 2002

©2001-2024 WisFaq