Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Binaire codes

Ik heb ergens gelezen dat computers werken met 8-cijferige codes, elke nul en één zijn bits. Je maakt dus een combinatie van 8 bits. Zo'n combinatie van 8 bits wordt een byte genoemd. Één kilobyte is dan 210 (=1024) bytes.

Nu snap ik dat laatste niet, hoe komen ze erop dat 1 kilobyte bestaat uit 210 (=1024) bytes??

BVD

Michel
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 26 december 2003

Antwoord

Hoi,

Dat zal een tikfout zijn... 1 kilobyte wordt klassiek geschreven als 1Kb (let er dat die grote K 1024 eenheden voorstelt en een kleine k 1000 eenheden, zoals in 'kg'). Daarom geldt dat 1Kb=1024 bytes=210 bytes. Hetzelfde met 1Mb=1024Kb=220 bytes, 1G=1024Mb=230 bytes en 1Tb=1024Gb=240 bytes...

Groetjes,
Johan

PS: vandaag de dag werken computers al met 16, 32, 64 of meer bits... Een byte bestaat altijd uit 8 bits. Computers werken dus met 1, 2, 4, 8 of meer bytes. Een 'gewone' pentium is een 32-bitter bv. Een Z80-processor in een TI83 rekenmachine is een 8-bitter.

andros
vrijdag 26 december 2003

 Re: Binaire codes 

©2001-2024 WisFaq