Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide bepalen van een functie

Beste wisfaq,

Ik heb lang geprobeerd om de volgende functie te differentieren:

f(x) = xÖ(4-x2)

...maar het wil niet lukken, misschien dat jullie mij op de
goede weg willen helpen.

Groeten,

Jochem
Student hbo - dinsdag 23 december 2003

Antwoord

We zien hier dat deze functie bestaat uit het product van twee functies:

g(x)=x
h(x)=Ö(4-x2)

Dus de productregel!
In dit geval dus: f'(x)=g'(x)·h(x)+g(x)·h'(x)

De functie h(x)=Ö(4-x2) kan je schrijven als:
h(x)=(4-x2)1/2, hier van kan je met behulp van de kettingregel de afgeleide bepalen. Dat wordt dan:
h(x)=1/2(4-x2)-1/2·-2x

Hopelijk ben je daarmee op weg... en anders kan je nog even kijken op Online stap voor stap differentieren. Als je invult: x*sqrt[4-x^2] en dan op DO IT klikt krijg je het hele verhaal voor je neus...

WvR
dinsdag 23 december 2003

©2001-2025 WisFaq