Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Dy/dx bepalen met twee onafhankelijke variabelen

Ik heb een probleembje met een functie waarin twee onafhankelijke variabelen zitten verstopt; van de functie zelf moet dy/dx bepaald worden.

Ik heb het natuurlijk zelf geprobeerd en ben best ver gekomen moet ik zeggen .
Het enige probleem is het vereenvoudigen daarna; kijkt u maar:

De functie is: Ö(x+y) = sin(xy)
<=> Ö(x+y) - sin(xy) = 0

dy/dx = - ((1/2Ö(x+y))- y cos(xy)) / ((1/2Ö(x+y)) - x cos(xy))

Mijn vraag is nu: Hoe kunnen we dit het beste vereenvoudigen?

Alvast reuze bedankt

Jochem
Student hbo - maandag 22 december 2003

Antwoord

Behalve teller en noemer vermenigvuldigen met 2Ö(x+y) kan je hier niets aan vereenvoudigen. Vereenvoudigen houdt hier enkel in dat je de breuken uit teller en noemer verdrijft door op gelijke noemer te plaatsen, en te vereenvoudigen.

Zodat dy/dx=-(1-2Ö(x+y)x cos(xy))/(1-2Ö(x+y)y cos(xy))

Mvg,

Els
dinsdag 23 december 2003

 Re: Dy/dx bepalen met twee onafhankelijke variabelen 

©2001-2024 WisFaq