Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Definitie van variantie en covariantie

Ik zou een definitie moeten hebben van variantie en covariantie voor beginners dus niet met moeilijke formules.

Ann Va
Student universiteit - zaterdag 20 december 2003

Antwoord

Beschouw een toevalsveranderlijke X met een eindig gemiddelde $\mu$X. De variantie $\sigma$X2 is dan de gemiddelde waarde van het kwadraat van de afwijking van dit gemiddelde. Met E[.] de verwachtingsoperator wordt dat in formulevorm

$\sigma$X2 = E[(X-$\mu$X)2]

Beschouw nu twee toevalsveranderlijken X en Y met respectieve eindige gemiddelden $\mu$X en $\mu$Y. Als je nu het produkt maakt van de afwijkingen van X en Y van hun gemiddelde en dat uitmiddelt over alle mogelijke situaties (met als gewicht de kans dat een bepaalde situatie optreedt) dan bekom je de definitie van covariantie

$\sigma$XY2 = E[(X-$\mu$X)(Y-$\mu$Y)]

Het is een kleine oefening om te controleren dat voor X en Y onafhankelijk de covariantie gelijk is aan nul. Zie je ook waarom $\sigma$XX2 = $\sigma$X2 ?

cl
zaterdag 20 december 2003

Re: Definitie van variantie en covariantie

©2001-2025 WisFaq