Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Derdemachts wortels

Hoi Wisfag,

Ik heb een probleem, ik ben bezig gegaan met een 4e graads vergelijking, heb de uitleg er over begrepen op die site. Niets aan het handje, maar wanneer je dan h6+h4+h2+f2=0 krijgt, moet je dit maken tot h2=t. Lukt ook nog. p,q en W berekent, maar nu moet ik t. Dan heb je t te bereken door middel Cardano. Niet echt moeilijk, maar ik heb geen rekenmachine ofzo die een derdemachts wortel van grote getallen. W heeft immers meer dan 20 getallen, zonder decimalen, wel met een deling erin. dus 18238886460874936463737/729. Hoe schrijf ik een derde machts wortel zonder wortel. Dus hoe laat ik de wortel weg?
Zonder wortel lukt het wel met de rekenmachine op de pc.

Is hier een manier voor??

ALvast bedankt,

RJ

Robbie
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - vrijdag 19 december 2003

Antwoord

dag Robbie,

Er is inderdaad een manier voor: je kunt een derdemachtswortel op een gewone rekenmachine uitrekenen (benaderen) door de macht 1/3.
Bijvoorbeeld:
3Ö5 = 5^1/3 1.709975947
Als je dat niet goed genoeg vindt, omdat je geen benaderingen met decimale getallen wilt, dan moet je de derdemachtswortel gewoon laten staan.
groet,

Anneke
vrijdag 19 december 2003

©2001-2024 WisFaq