Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functies van een variabele

Een streekvervoersmaatschappij heeft een opleidingsprogramma waarin buschauffeurs voor de maatschappij worden opgeleid. Deze opleiding duurt 6 weken en kost de maatschappij 2200gulden voor instructeurs, materiaal e.d. Dit bedrag hangt niet af van het aantal chauffeurs in opleiding zolang er maar hoogstens 35 deelnemers zijn. De maatschappij heeft maandelijks 5 nieuw opgeleide chauffeurs nodig. Nadat de deelnemers an het opleidingsprogramma hun opleiding hebben voltooid kunnen zij pas ingezet worden als een nieuwe buschauffeursplaats vrijkomt. In de periode na de opleiding waarin dit nog niet het geval is krijgen de pas opgeleide chauffeurs van de vervoersmaatschappij 1600 gulden per maand uitbetaald. De busmaatschappij beschouwt dit bedrag als voorraadkosten die men noodzakelijkerwijs moet maken om een aantal chauffeurs stand-by te hebben die ingezet kunnen worden zodra er een buschauffeursplaats vrij komt.

bepaal een model voor de jaarlijkse kosten voor de opleding en beschikbaar houden van opgeleide chauffeurs als functie van het aantal deelnemers van een opleidingsprogramma.

bepaal het aantal personen dat in een opleidingsprogramma van 6 weken moet zitten om deze kosten te minimaliseren.

bepaal het aantal van deze opleidingen dat jaarlijks moet plaats vinden en bepaal de totale kosten per jaar.

moppet
Student hbo - dinsdag 16 december 2003

Antwoord

Het is de bedoeling dat je hier de kostenfunctie opsteld door middel van voorraadbeheer.
Wat zijn je kosten: voorraadkosten + bestelkosten.

De bestelkosten per periode zijn (het aantal personen q dat een opleiding moet krijgen per periode) x (de kosten verbonden aan de opleiding per persoon (2200 gulden))

De totale bestelkosten = (bestelkosten per periode) x (aantal periodes in een jaar (52 weken/6weken) )

Voorraadkosten per periode = (gemiddelde hoeveelheid personen in voorraad per periode ) x (kosten om één persoon in voorraad te houden)

Totale voorraadkosten = (voorraadkosten per periode) x (aantal periodes)

Nu nog overal de gepaste waardes invullen. Kom je er nu?

Mvg,

Els
vrijdag 19 december 2003

©2001-2024 WisFaq