Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Normale verdeling op de TI-83

Dag, ik heb ff een kort vraagje. Stel je hebt een normale verdeling X~N(143;9) en je moet berekenen P(X100) dan bereken je eerst de z-waarde en deze bedraagt -14,33, maar dan was er een mogelijkheid om via de GR (TI-83) dit snel te berekenen, alleen hier loop ik vast, heeft u enig idee.

Bij voorbaat dank, Bas

Bas
Iets anders - maandag 15 december 2003

Antwoord

Klopt die berekende z-waarde wel?
(X-m)/s=(100-143)/9=-43/9=-4.777778.

Nu de TI-83:
uit het 2nd distr menu kies je normalcdf
Onthoud:
normalcdf(linkergrens,rechergrens,m,s)
In jouw voorbeeld moet je voor de linkergrens een groot negatief getal nemen b.v. -1E99.
Dan krijg je normalcdf(-1E99,100,143,9)

Die m en s zijn optioneel: als je ze weglaat gaat je rekenmachine uit van m=0 en s=1,
je kunt dan b.v. de berekende z-waarde nemen,
je krijgt dan normalcdf(-1E99,-4.7777778)
Dit zou op afrondingsverschillen na hetzelfde antwoord moeten geven.
Ter controle het onderstaande script:


Zie ook
Standaardnormale verdeling op de TI-83

Terugzoeken met de normale verdeling op de TI-83

hk
maandag 15 december 2003

©2001-2024 WisFaq