Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiële vergelijking oplossen

Hoe kan je de vergelijking 0,4x+50-10=-5 oplossen?

Annika
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 15 december 2003

Antwoord

Probeer de x apart te krijgen, dus "met z'n voeten op de grond", door op beide leden dezelfde bewerking toe te passen.

0,4^(x+50) = 5
log(0,4^(x+50)) = log(5)
(x+50)log(0,4) = log(5)
x+50 = log(5)/log(0,4)
x = log(5)/log(0,4) - 50

cl
dinsdag 16 december 2003

©2001-2024 WisFaq