Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrische vergelijking

Bij de vergelijking:
sin a= 0,5
Met domein: [0,2p]

Kan je deze vergelijking bereken of moet je hem benaderen?
En als je hem kan berekenen..hoe dan?

H.
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 14 december 2003

Antwoord

Ja, je kan hem berekenen en je kan hem benaderen. Je berekent hem zo:

sin a = 1/2
a = 1/6p + k·2p of a = 5/6p + k·2p

kÎ

Gegeven het domein kan je volstaan met:

a = 1/6p of a = 5/6p

Dat gedoe met die k·2p heeft te maken met de periodiciteit van de sinusfuncties. De functie heeft een periode van 2p, zodat 2p verderop de functiewaarde ook steeds weer 0,5 wordt... zowel links als rechts.

Denk verder ook een aan de eenheidscirkel en de bijzonder hoeken:



...en bekijk Wat is de sinusfunctie? maar eens goed...

WvR
zondag 14 december 2003

©2001-2024 WisFaq