Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Charles heeft al zijn boeken genummerd

hoi,

kunnen jullie mij helpen bij deze vraag???

Charles heeft al zijn boeken "genummerd" met een code van drie letters: AAA, AAB, AAC, ..., AAZ, ABA, ABB, ..., ABZ, ACA, ACB, ... enzovoorts. Hij gebruikt alle 26 letters van het alfabet, en hij gebruikt iedere mogelijke code, keurig in alfabetische volgorde. Charles heeft 2203 boeken. Wat is de code van het laatste boek in zijn verzameling?
A) CES
B) CHT
C) DGS
D) DFT
E) ZZZ

esther
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - vrijdag 12 december 2003

Antwoord

Wat dacht je hier van?

Van AAA t/m AAZ zijn het er 26
Van AAA t/m ABZ zijn het er 2 · 26 = 52
Van AAA t/m AZZ zijn het er 262 = 676
Van AAA t/m BZZ zijn het er 2 · 676 = 1352
Van AAA t/m CZZ zijn het er 3 · 676 = 2028
Van AAA t/m DFZ zijn het er 2028 + 6 · 26 = 2184
Van AAA t/m DGS zijn het er 2028 + 6 · 26 + 19 = 2203

Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling van dit soort puzzels! De lol is zelf te ontdekken hoe het zit! De andere vragen zullen we niet beantwoorden!

WvR
vrijdag 12 december 2003

©2001-2024 WisFaq