Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vectorvoorstelling van een raaklijn

Kunt u mij helpen met het oplossen van de volgende opgave?
Hoe bepaal ik de vergelijking van de normaal aan de grafiek in het punt (2,8) gegeven is de functie f(x) = x3
en van deze normaal moet ik ook de vectorvoorstelling geven. Het liefst zou ik een zo volledig mogelijke uitwerking ontvangen.

Alvast bedankt.

Jelle

Jelle
Iets anders - vrijdag 12 december 2003

Antwoord

f'(x)=3x2
dus hiermee weet je de steilheid r1 van de raaklijn aan f in (2,8)
Maar als je de steilheid (=richtingscoefficient) van de raaklijn weet, weet je ook de richtingscoefficient van de normaal hierop.
Immers, voor 2 lijnen die loodrecht op elkaar staan, geldt voor de richtingscoefficienten r1 en r2 dat r1.r2=-1

omdat je nu een punt hebt (2,8) en een rico r2 ben je in staat om de vergelijking van de normaal op te stellen.

Nu nog de vectorvoorstelling. Hiervoor is het het handigst dat je twee punten A en B weet, en deze als een vectortje (dus als een kolommetje) opschrijft.
Noem a de vector die wijst naar punt A, en b de vector die wijst naar punt B.
De vectorvoorstelling luidt dan
(x,y)=a + l(b-a)

Het gaat er dus om om twee punten te vinden die op de normaal liggen. Wel, eentje weet je al (2,8). Kun je aan de hand van de vergelijking zelf nòg een ander punt (B) op deze normaal vinden?

groeten,
martijn

mg
vrijdag 12 december 2003

©2001-2024 WisFaq