Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cumulatieve verdeling

Wat is nu juist een cumulatieve verdeling ?

bd
Student universiteit - vrijdag 12 december 2003

Antwoord

"Cumulatief" betekent "opgestapeld".
Neem als simpel voorbeeld eens een (verzonnen) kansverdeling van een denkbeeldig experiment met mogelijke uitkomsten 0, 1, 2, 3 en 4.
P(X=0) = 0,20
P(X=1) = 0,05
P(X=2) = 0,40
P(X=3) = 0,15
P(X=4) = 0,20

Hierin kun je dus de kans aflezen per mogelijke uitkomst.
Stel nu dat het je niet te doen is om die afzonderlijke uitkomsten, maar om de kans op 0, 1, of 2.
Dan tel je de eerste drie kansen bij elkaar, en dat is nu wat men cumuleren noemt.
Dus: P(X2) = 0,20 + 0,05 + 0,40 = 0,65.
En zo ontstaat de zogenaamde cumulatieve verdeling. Compleet uitgeschreven dus in dit geval:

P(X0) = 0,20
P(X1) = 0,25
P(X2) = 0,65
P(X3) = 0,80
P(X4) = 1,00

Zo'n cumulatieve verdeling geeft als laatste getal uiteraard altijd 1.

MBL
vrijdag 12 december 2003

©2001-2024 WisFaq